×

KAKO DO TERAPIJE

1 Izberite željeni termin.
2 V najkrajšem času vas kontaktiramo.
3 Dogovorimo termin in storitev.

Za vas smo vedno dosegljivi na info@oxyhelp.si. Hvala!

Delovni čas

Pon - Pet 7:00 - 19:00
Sob - 8:00 - 17:00
Ned - 9:00 - 13:00
Za obisk komore je vedno potreben predhoden dogovor in rezervacija!

Splošna vprašanja

Hiperbarična kisikova terapija je terapija, kjer s pomočjo kanile v nosu dihamo kisik. Terapija se po svetu že nekje 60 let uporablja za izboljšanje stanja in počutja pri različnih boleznih in poškodbah. Izvaja se v posebnih komorah, kjer je tlak višji od atmosferskega. Komore so zgrajene tako, da prenesejo izredno visok tlak. Tlak v hiperbarični komori je od 0,1 do 0,5 bara, kar dvakrat več kot v okolici in zato dihamo 9-krat večjo koncentracijo kisika, kot bi ga v navadnem zraku. V zraku, ki ga dihamo normalno je kisika le 21 %. Učinki kisika, ki ga dihamo v komori so zato za naše telo večji. 

 

Podrobnejše informacije o cenah najdete v zavihku CENIK STORITEV

Pred obiskom hiperbarične komore je priporočen posvet z zdravnikom v primeru kroničnih bolezni ali drugih zdravstvenih stanj. V kolikor gre za ohranjanje dobrega počutja, regeneracije, anti-aging ali biohackinga pa smo veseli vsake stranke, ki se za hiperbarično kisikovo terapijo odloči sama. 

S seboj lahko vzamete stvari, s katerimi si boste krajšali čas med terapijo, npr. mobilni telefon, knjigo ali predvajalnik glasbe.

Posebne priprave niso potrebne. Priporočamo le udobna, po možnosti bombažna oblačila in nekaj, s čimer si boste krajšali čas (knjiga).

Parkirišče se nahaja pred vhodom v stavbo Dvorec Lanovž. Do same komore pa je omogočen tudi dostop z dvigalom.

V osnovi obstajata dve vrsti komor: enojne in »Multiplace«. Enojne komore so namenjene uporabi ene odrasle osebe. »Multiplace« komore oziroma komore za več oseb pa istočasno uporablja več ljudi. Slabost »multiplace« komor je, da  je lahko potek terapije moten ali prekinjen, s tem pa je ovirana sprostitev. Pri nas uporabljamo le enojno komoro prav zaradi zasebnosti pacienta.

Približno uro in 15 min, skupaj s pripravami. Sama terapija znotraj komore traja 30-60 min, odvisno od vaših potreb.

Hiperbarične komore so opremljene z dvosmernim sistemom zvočnikov in telefonsko slušalko, preko katere se lahko operater med terapijo pogovarja z vami.

V telesu se poveča koncentracija kisika. Učinki terapije so opazni takoj, v telesu se odvijajo še nekje 6 ur po terapiji in trajajo več dni. Začetna prijetna utrujenost se čez nekaj časa spremeni v sproščeno energijo.

Da. Naročite se lahko preko telefona, kontaktnega obrazca ali preko e-naslova info@oxy.si

Hiperbarična kisikova terapija telo oskrbi s kisikom. Dodatna količina kisika v telesu spodbudi regeneracijo tkiv, zato so mišice tudi po hujših naporih manj utrujene.

Boljša preskrba telesa s kisikom spodbudi prekrvavitev po celem telesu, pospeši obnovo celic in kožo naredi mehkejšo, čistejšo in bolj sijočo.

Da, saj lahko sestavine ličil v stiku z večjo koncentracijo kisika povročijo agresivno reakcijo. Pred obiskom komore si obraz in ostale nepokrite dele telesa očistite. Najbolje, da to storite že doma, če pozabite, pa lahko to storite tudi pri nas z vlažilnimi robčki. Enako velja za nakit, ki bi lahko regiral s kisikom. Pred obiskom komore si morate sneti in pospraviti ves nakit na vidnih mestih, tudi uro. 

Hiperbarična kisikova terapija pripomore k hitrejši regeneraciji telesa, s tem lahko športniki dosegajo boljše rezultate in zmorejo tudi težje treninge.

Tako v primeru okvare kot pri izpadu električnega toka se naprave samodejno ustavijo, v komori pa ostane dovolj zraka, da lahko operater varno zaključi terapijo.

Pri nas je komora s posebnim sistemom uravnavana na željeno temperaturo. Za razliko od ostalih hiperbaričnih komor, si pri nas lahko nastavljate notranjo temperaturo in tako povečate vaše udobje. Pri ostalih komorah se temperatura znotraj komore dvigne tudi do 34 stopinj tekom terapije.

Večje spremembe po prvi terapiji večinoma niso opazne, pojavljati se začnejo postopoma. Ni posebej določenega števila terapij, vsak posameznik namreč različno opazi učinek. Predvsem pa je število obiskov odvisno od razloga, zakaj ste se odločili za hiperbarično kisikovo terapijo. 

Priporočamo, da pred terapijo zaužijete uravnotežen obrok. Verjetno je, da boste po obisku komore lačni, saj hiperbarična terapija pospeši presnovo.

Poškodovano tkivo pri dihanju ob tlaku, ki je večji od atmosferskega prejme več kisika kot pri dihanju ob normalnem tlaku. Zaradi fizikalnih zakonov se kisik pod tlakom raztopi v plazmi, ta nato s kisikom oskrbi preostala tkiva telesa, celo tista, ki imajo oslabljeno prekrvavitev. 

Specifična vprašanja

Pred prvim obiskom vas čaka posvet z našim operaterjem, da lahko resnično zagotovimo razumevanje vaših želja in naredimo primeren plan terapij glede na vaše želje. Prosimo pa, da nam pred terapijo sporočite:

• Če imate simptome prehlada ali gripe, povišano telesno temperaturo, zamašen nos.

• Če obstaja možnost, da ste noseči.

• Če ste pred kratkim zamenjali zdravila.

• Če pred terapijo niste jedli.

• Če ste sladkorni bolnik in pred terapijo niste vzeli inzulina.

• Če imate klavstrofobijo ali občutek tesnobe.

 

Med terapijo v hiperbarični komori je potrebno postopoma izenačevati tlak v ušesih. Če nimate težav z izenačevanjem tlaka, prehlad ni ovira za izvedbo terapije. Ali imate težave z izenačevanjem tlaka v ušesih, lahko preverite sami. Primite se za nos in nežno pihnite. Če zaslišite, da vam v ušesih »poči«, potem nimate težav z izenačevanjem.

V primeru nezmožnosti izenačevanja tlaka v ušesih, se lahko zgodi poškodba ušes. Da pa se temu izognemo, usposobljen operater vse obiskovalce pred začetkom terapije nauči pravilnih načinov izenačevanja tlaka. Zaradi ogromnega okna in stalne komunikacije z operaterjem, vas le ta vodi skozi celoten postopek. Naša komora ima vgrajeno kontrolno enoto, preko katere lahko sami s pritiskom na uravnavanje pritiska v ušesih le tega enostavno uredite.

Očala so dovoljena v kolikor nimajo ostrih robov ali morebitnih dodatkov, ki bi lahko vplivale na poškodovanje same komore. V kolikor so kontaktne leče, ki jih nosite mehke, potem ni ovir. V primeru trdih kontaktnih leč, je le-te potrebno odstraniti pred terapijo.

Hiperbarična kisikova terapija nima stranskih učinkov, ki bi škodili vašemu zdravju in je zato varna terapija. Izvedena je pod nadzorom operaterja. Nasplošno je hiperbarična kisikova terapija izjemno varna, obstajajo pa manjša tveganja v kolikor vam zdravnik odsvetuje takšne terapije, vi pa se vseeno odločite. 

Znano je, da celjenje ne more potekati brez zadostne količine kisika v tkivih. Veliko bolezni in poškodb se pojavlja na celični ravni. V večini primerov (težave s prekrvavitvijo, nezaceljene rane, ...) kisik ne more doseči poškodovanega tkiva. Cilj hiperbarične kisikove terapije je podpreti naravno sposobnost celjenja telesa in izboljšati kakovost življenja na številnih področjih. 

Večinoma so obiskovalcimed terapijo sproščeni. Ko se v komori doseže primeren tlak, ne bi smeli občutiti nobene opazne razlike. Do rahlega pritiska v ušesih lahko pride le med zviševanjem in padanjem tlaka. Občutek je podoben tistemu pri pristajanju letala. Ublažite ga lahko s požiranjem, odpiranjem ust ali izenačevanjem tlaka v ušesih.

• Redni obiski hiperbarične komore.

• Če ste kadilec/kadilka, razmislite o prenehanju kajenja. Kajenje zmanjša količino kisika, ki je potrebna za celjenje ran. Vse koristi hiperbarične kisikove terapije se bodo povečale, če prenehate.

• Zdrava prehrana in počitek bosta povečala zmožnost telesa za zdravljenje.

Najpogostejši neželjeni učinek je barotravma ušes in sinusev, ki je pogosta tudi pri pristanku letala, in je posledica spremembe tlaka. S pravilno tehniko izenačevanja tlaka v ušesih (odpiranje ust, požiranje) lahko zmanjšate tveganje za pojav barotravme. Tlak v hiperbarični komori sicer narašča postopoma, tako da se lahko ušesa in sinusi sproti prilagajajo spremenjenemu atmosferskemu tlaku.

Za normalno delovanje in metabolizem telesa nam zrak, ki ga dihamo zagotavlja zadostno preskrbo s kisikom. Preskrba s kisikom pa se zmanjša ravno takrat, ko kisik najbolj potebujemo – med okrevanjem. Povišan tlak poveča količino kisika, ki ga prejme telo. Kisiku omogoči, da se ta lažje absorbira v vse telesne tekočine ter prenese v telesne sisteme in organe. Tako lahko kisik raztopljen v plazmi oskrbi vsa tkiva v telesu, celo tista, ki imajo zmanjšan ali omejen pretok krvi. Hiperbarična kisikova terapija ima dokazano pozitivne učinke na naš imunski sistem in celično obnovo. Je uspešna terapija proti stresu in staranju. Pripomore k boljšemu počutju, občutili boste več energije, spanec bo lažji, izboljšala se bo zmožnost koncentracije. V primeru bolezni ali poškodbe bo okrevanje hitrejše in boljše. Koristi terapije se ob stalnih obiskih pokažejo tudi v boju proti staranju.

Hiperbarična kisikova terapija je varna, neinvazivna in neboleča terapija. Nima stranskih učinkov in na večino ljudi deluje sproščujoče. Še dolgo po terapiji človek opazi izboljšanje počutja. Lahko je uporabljena kot primarna ali dodatna terapija.  Hiperbarična kisikova terapija je namenjena športnikom, ljudem, ki so izpostavljeni delovnim naporom in stresu, ljudem, ki želijo izboljšati svojo storilnost ali odpraviti utrujenost. 

Hiperbarična kisikova terapija pospeši celjenje, spodbuja regeneracijo tkiv ter lajša bolečino. Pred obiskom hiperbarične komore vseeno predlagamo posvet z zdravnikom.

Veliko stanj v telesu in težav, ki so posledica le-teh, nastane zaradi pomanjkanja kisika v tkivih. Hiperbarična kisikova terapija s pomočjo povišanega tlaka telesu dovaja dodatne količine kisika, ki se nato lažje prenesejo v krvno plazmo in od tam v preostala tkiva.

nedovoljena uporaba, kjer so značilne kontraindikcije:

- Bleomicin (Polipeptidni antibiotik za zdravljenje tumorja)

- Disulfiram (Antabus - sredstvo proti krčem)

- Cisplatin (Citostatik za zdravljenje rakastih obolenj)

- Doksorubicin hidroklorid (Adriamicin - zdravilo za kemoterapijo)

- Pnevmotoraks (nezdravljeni)

- Prehlad, vročina, gripa, obolenje zgornjih dihal

- Mefanide Acetate (Sulfamylon - antibakterijsko zdravilo za zdravljenje opeklin)

TOP